شنبه 28 مهر 1397

مشاوره و مقاله
ايام امتحانات چقدر بخوانم؟ تشريحي يا تستي؟

«اگر روزي 11 ساعت درس بخوانم، خوب است؛ خودم مي‌دانم که تا حالا کوتاهي کرده‌ام؛ اما دوران امتحانات مي‌خواهم «بکوب» درس بخوانم»!

نگاهش مي‌کنم و هيچ نمي‌گويم؛ يعني راستش مي‌مانم که چه بگويم. از نگاهم مي‌فهمد که تصميمش چندان توجهم را جلب نکرده است.

بار ديگر محکم و با سماجت مي‌گويد: باور نمي‌کنيد؟ اما من اگر بخواهم، مي‌توانم؛ اصلاً من هميشه ايام امتحانات خوب درس مي‌خوانم. هر چه در ماه‌هاي ديگر کم کاري کنم، اين ايام جبران مي‌کنم.

مي‌گويم: چرا، باور مي‌کنم؛ ولي مشکل همين جاست که مفهوم درس خواندن برايت جا نيفتاده است. فکر مي‌کني که بايد سه ماه باري به هر جهت درس خواند و يک ماه شبانه روز مطالعه کرد و چون سال‌هاي پيش با همين روش نمره نسبتاً خوبي کسب کرده‌اي، فکر مي‌کني که امسال و در آزمون سراسري نيز با همين روش موفق خواهي شد.

سال تحصيلي چهارم براي يک کنکوري در واقع از تيرماه شروع مي‌شود؛ يعني تو شش ماه است که در نهايت روزي دو يا سه ساعت درس خوانده‌اي و حالا مي‌خواهي روزي 11 ساعت درس بخواني و انتظار داري که من به تو آفرين هم بگويم! مي‌شود يک سؤالي بکنم؟ آن وقت بعد از ايام امتحانات چه مي‌خواهي بکني؟ تو که عادت به روزي 11 ساعت درس خواندن نداري، فکر مي‌کني که بعد از امتحانات چقدر درس خواهي خواند؟

لحظه‌اي سکوت مي‌کند و به آرامي مي‌گويد: مدرسه قرار است که بعد از امتحانات، ما را به اردو ببرد. چند روزي سفر مي‌رويم و خستگي امتحان از تنمان در مي‌رود. بعد از آن هم سعي مي‌کنم که خوب درس بخوانم.

مي‌گويم: حواست هست که ديگران از روي نحوه مطالعه تو کپي برداري نمي‌کنند و عده‌اي دانش‌آموز هستند که مطالعه‌اي مداوم و پيوسته دارند؟ مطمين باش که در مسابقه‌اي مانند کنکور، کسي موفق است که هميشه درس بخواند و به اينکه امروز امتحان داريم يا قرار است که فلان دبير درس بپرسد، کاري نداشته باشد و مطالعه برايش يک جريان مداوم و مستمر باشد و در ماه‌هاي مختلف، نحوه درس خواندنش تغييري نکند.

متاسفانه عده قابل توجهي از دانش‌آموزان سال چهارم به همين شيوه درس مي‌خوانند؛ يعني مطالعه‌شان را محدود به امتحانات پايان ترم مي‌کنند. اين دسته از دانش‌آموزان، بايد توجه داشته باشند که اگر موفق هم بشوند، موفقيتشان محدود به دروس سال چهارم، آن هم در امتحانات تشريحي، خواهد بود، و با اين نحوه درس خواندن، نه به ظرايف آزمون‌هاي تستي تسلّط خواهند يافت و نه آمادگي لازم را براي احاطه بر دروس پايه کسب خواهند کرد.

از سوي ديگر، دانش‌آموزاني که در طي ماه‌هاي گذشته درس‌هاي سال چهارم را خوب مطالعه نکرده‌اند، مجبورند که در اين دوران از تست و مطالعه دروس پايه فاصله بگيرند، و اين خود آسيب ديگري براي يک داوطلب آزمون سراسري است؛ بنابراين، داوطلبي که نزديک سه هفته از تست و دروس پايه فاصله بگيرد، نمي‌تواند بعد از امتحانات براحتي به روال عادي باز گردد و تسلّط قبلي خود را در پاسخگويي به سؤال‌هاي تستي به دست آورد.

خوب مي‌دانيد که سرعت و دقت، دو اصل مهم در پاسخگويي به سؤال‌هاي تستي است. براي کسب اين دو مهارت، ضروري است که داوطلب هر روز زماني را به تست زدن اختصاص دهد. البته مي‌توان تعداد تست‌ها را محدود کرد؛ اما اينکه سه هفته از اين امر فاصله بگيريد تاثير منفي غير قابل انکاري دارد.

عده‌اي از دانش‌آموزان هم تصور مي‌کنند که چون امسال نمرات سال چهارم در آزمون سراسري تاثيري ندارد، اهميت دادن به اين امتحانات، بي‌مورد است و از فرصت موجود براي مطالعه دقيق دروس ترم اول سال چهارم بهره نمي‌برند و بهانه‌شان نيز اين است که آزمون تستي با آزمون تشريحي تفاوت دارد و آنها نبايد وقت خود را صرف آزمون‌هاي تشريحي کنند.

به اين گروه از دانش‌آموزان بايد گفت: چه برنامه‌اي براي ايام امتحانات داريد؟ آيا تصور مي‌کنيد که اگر دقيق و اصولي دروس سال چهارم  را بلد نباشيد، مي‌توانيد در آزمون سراسري موفق شويد؟ آيا توجه داريد که آزمون سراسري هر سال تفهيمي‌تر مي‌شود و نمي‌توان با ردّ گزينه، مهندسي معکوس و روش‌هاي تستي ديگر که برخي از آموزشگاه‌هاي به اصطلاح علمي آموزش مي‌دهند، به سؤال‌هاي کنکور جواب داد؟

ما نيز قبول داريم که نبايد تصور کرد دي ماه زمان مطالعه صرف ترم اول سال چهارم است، و اينکه عده‌اي مي‌گويند مي‌خواهيم در فرصت موجود، درس‌هاي داده شده را خوب بخوانيم و به قول معروف ترم اول را ببنديم، بي‌معناست؛ چون براي يک کنکوري تا پايان آزمون سراسري، هيچ مبحثي نبايد بسته شود، و بايد يک داوطلب آزمون سراسري به مرور و مطالعه دايمي دروس، چه پايه و چه سال چهارم، بپردازد؛ اما اين دوران فرصت خوبي است که اگر در مبحثي از درس هاي ترم اول خود ضعف داريد و به آن کاملاً مسلّط نيستيد، آن را مطالعه کنيد و با تست زدن در مبحث مورد نظر مطمين شويد که تسلّط لازم را در آن درس کسب کرده‌ايد.

بياييد با خودمان صادق باشيم. بسياري از دانش‌آموزاني که در ايام امتحانات درس‌هاي ترم اول را بخوبي مطالعه نمي‌کنند، وقت خود را به بطالت مي‌گذرانند و به نام اينکه مي‌خواهيم به عقب ماندگي‌هاي خود در دروس پايه بپردازيم، بيشتر وقتشان را صرف باز کردن کتاب‌هاي مختلف و اظهار نگراني از مباحث مطالعه نشده مي‌کنند و گاهي در اين ميان، تست مي‌زنند.

بهترين شيوه مطالعه در اين ايام، مطالعه‌اي است که تستي و تشريحي باشد (ضرورتي ندارد که وقت زيادي را صرف تست زدن کنيد؛ فقط تست را کاملاً کنار نگذاريد) و زماني کوتاه حتي يک ساعت در روز را براي مطالعه دروس پايه اختصاص دهيد تا دروس پايه نيز در برنامه شما باشد. مطمين باشيد که با يک برنامه‌ريزي دقيق و اصولي مي‌توانيد به همه دروس خود برسيد و در امتحانات ترم يک نيز نمرات خوبي را کسب کنيد.

آزمون سراسري، هر سال تفهيمي‌تر مي‌شود و نمي‌توان با ردّ گزينه، مهندسي معکوس و روش‌هاي تستي ديگر که برخي از آموزشگاه‌هاي به اصطلاح علمي آموزش مي‌دهند، به سؤال‌هاي کنکور جواب داد

(پيك سنجش-۱۳۹۳/۱۰/۰۸)

بازديد کل : 2416686 نفر   - 417522 ip   بازديد امروز : 210 نفر   - 44 ip   بازديد ديروز : 563 نفر   - 220 ip   آنلاين : 6 نفر