چهارشنبه 4 مهر 1397

پاسخ دفتر تالیف کتب درسی به نامه دبیران ریاضی پایه دهم

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، دکتر محمود امانی طهرانی مدیرکل دفتر تالیف کتب ابتدایی و متوسطه نظری گفت: هفته گذشته جمعی از دبیران ریاضی با ارسال نامه به وزارت آموزش و پرورش از عدم تناسب حجم کتاب ریاضی پایه دهم با ساعات تدریس اختصاص یافته به آن گلایه مند بودند که موضوع در واحد تحقیق توسعه و آموزش ریاضی مورد بررسی و مداقه کارشناسان و مولفان کتاب مزبور قرار گرفت و در نهایت منجر به تهیه پاسخ ذیل شد:

با توجه به انتشار نامه برخی از دبیران محترم ریاضی در مورد حجم و زمان اختصاص یافته به کتاب های ریاضی پایه دهم (ریاضی 1 تجربی و ریاضی، هندسه1 و آمار و ریاضی انسانی)، ضمن تشکر و قدردانی از این عزیزان، واحد تحقیق توسعه و آموزش ریاضی توضیحاتی را در جهت پاسخ گویی و شفاف سازی تقدیم می‌ دارد:

1- حجم و محتوای ارائه شده بر اساس حداقل 28 هفته تنظیم شده است و بودجه ‌بندی اعلام شده پیشنهادی است و بر اساس شرایط استان ها قابل تغییر و دارای انعطاف است. مطالب کتاب درسی طوری تنظیم شده است که نیمه دوم کتاب با سهولت بیشتری همراه باشد. کتاب برای هفته‌ ای 4 جلسه 50 دقیقه ‌ای تألیف شده است.

2- در تدریس کتاب های ریاضی پایه دهم ، ممکن است دبیران ارجمند با چالش‌ های متفاوتی مواجه شوند:

آ) تدریس کتاب برای اولین بار یک چالش به حساب می ‌آید. مانند راهی که بار اول پیموده می ‌شود. البته باید امیدوار بود که در آینده مسئولان محترم آموزش و پرورش در سطوح بالا امتیازی برای تدریس اول در نظر بگیرند.

ب) سبک کتاب ها نیز یک چالش است. هم دبیر محترم و هم دانش ‌آموز باید درگیرانه به امر آموزش بپردازند. این سختی کار است. البته جای خوشحالی است که عده‌ زیادی از همکاران محترم در دوره‌ های آموزشی ضمن‌ خدمت خشنودی و رضایت خود را از تغییر رویکردهای کتاب های جدید اعلام داشته ‌اند.

ج) برخی انتظارات و باورهای اولیا و مدیران محترم در معرفی و استفاده از کتاب های کمک آموزشی و یا ارائه تمرین‌ های اضافه تنها به سنگین ‌تر شدن وظایف معلم می ‌انجامد و مورد تأیید گروه ریاضی نیست.

د) ممکن است در برخی موارد در عمل اجرای بخشی از کتاب نیازمند زمان بیشتر می‌باشد و یا حجم تمرینات زیاد باشد که امید است بازخوردهایی که از طرف همکاران محترم داده می ‌شود به اصلاح این بخش‌ ها کمک کند.

3- ریاضی 1 رشته‌ های تجربی و ریاضی همان‌ گونه که پیداست برای دو رشته تألیف شده است و یک کتاب مشترک است و مشابه کتاب ریاضی 2 قبلی از تنوع موضوع برخوردار است. با توجه به برنامه درسی پایه‌ های دهم و یازدهم امکان حذف فصل یا فصولی از کتاب میسر نمی ‌باشد. البته برای کاهش حجم کتاب دهم، مطالبی مانند لگاریتم، ماتریس، توابع یک و یک و تعدادی دیگر به پایه ‌های بالاتر منتقل شده ‌اند. از هفت مبحث فعلی کتاب ریاضی1 رشته ‌های ریاضی و تجربی سه مبحث مثلثات، توان و ریشه و معادله درجه دوم در کتاب ریاضی 1 قبل (معادل ریاضی نهم) ارائه می‌ شده است.

4- تناسب محتوای کتاب با سطح معلومات دانش‌ آموزان موضوعی درست و مورد توجه مؤلفان بوده است. توصیه گروه ریاضی به همکاران محترم  رجوع به کتاب های پایه ‌های ششم تا نهم است تا به طور دقیق از روند آموزش مفاهیم در آن کتاب ها آگاهی یابند.

روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی

وزارت آموزش و پرورش

1395.11.09

بازديد کل : 2390043 نفر   - 411933 ip   بازديد امروز : 181 نفر   - 95 ip   بازديد ديروز : 460 نفر   - 150 ip   آنلاين : 4 نفر