به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، لیدا نیکروش مدیرکل دفتر نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی، در گفت وگو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا با نگاهی اجمالی به توزیع کتابهای درسی در سال تحصیلی 95-94 گفت: امسال از دو روش توزیع استفاده کردیم؛ یکی توزیع از طریق سامانه بود که به طور آزمایشی اجرا شد و به کتاب های پیش دانشگاهی در سراسر کشور و دوره ابتدایی در شهر تهران اختصاص داشت که در این شیوه ثبت نام به صورت الکترونیکی انجام شد و دیگر روش قدیمی توزیع بود که کتابها از طریق آموزش و پرورش یا بخش خصوصی (کتابفروشیها) در اختیار دانشآموزان قرار گرفت.
وی درخصوص آمار کتابهای توزیعی در پایه پیشدانشگاهی که ثبت نام و توزیع آن در کل کشور از طریق سامانه انجام شده بود گفت: امسال در مقطع پیشدانشگاهی در سراسر کشور حدود 208 هزار دانش آموز در رشته تجربی، 119 هزار دانشآموز در رشته ریاضی، 107 هزار دانش آموز در رشته علوم انسانی و 5 هزار دانشآموز در رشته هنر از ما کتاب دریافت کردند.
مدیرکل دفتر نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی سپس به آمار تفکیکی برخی استان ها اشاره کرد و گفت: در رشته علوم تجربی در مقطع پیشدانشگاهی 17 هزار و 500 دانشآموز در استان تهران، 17 هزار و 700 دانش آموز در استان فارس و 17 هزار و 500 دانشآموز در استان خراسان رضوی از طریق سامانه کتاب دریافت کردند. در رشته ریاضی استان فارس 6 هزار نفر، استان تهران 24 هزار و 900 نفر و از خراسان رضوی 8 هزار و 500 نفر کتاب هایشان را از طریق سامانه دریافت کردند.
نیکروش در ادامه در خصوص تهیه کتاب درسی برای آن دسته از افرادی که به هر علت نیاز به کتاب دارند گفت: چنانچه دانش آموزی به هر علت در وسط سال تحصیلی کتابش را از دست داده، یا معلمی که به هریک از کتاب ها نیاز پیدا کرده است، برای تهیه کتابهای دوره ابتدایی، نهم متوسطه اول و پیشدانشگاهی میتواند به سامانه مراجعه کند و وجه کتاب تکجلدی را پرداخت کرده، کتاب را از طریق پست دریافت کند.
وی افزود: در خصوص کتابهای دوره متوسطه، این کتاب ها از طریق کتابفروشی ها هنوز در دسترس قرار دارد و کتابفروشی ها از تاریخ 15 مهرماه94 مجوز فروش تکجلدی را دارند. چنانچه کتابفروشی ها کتابها را مرجوع کرده باشند، افراد می توانند از طریق انتشارات مدرسه - که در همه استان ها شعبه دارد - کتاب مورد نیازشان را تهیه کنند.
مزایای توزیع کتاب درسي از طریق سامانه
مدیرکل دفتر نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی ضمن اشاره به این که سازمان پژوهش و برنامهریزی کتب درسی خواهان توسعه توزیع کتاب از طریق سامانه است به برخی مزایای این شیوه توزیع اشاره کرد و گفت: شیوه توزیع از طریق سامانه این امکان را در اختیار ما گذاشت که آمار صحیح مصرف کتاب درسی را به طور دقیق داشته باشیم و به راحتی به شمارگان مصرف کتاب در سال آینده برسیم. همچنین جمع آوری وجوه کتاب ها که همیشه مستلزم صرف زمان و انرژی بسیار بود در این شیوه به راحتی از طریق سامانه انجام می شود؛ علاوه بر آن والدینی که در پاره ای موارد مبالغی بالاتر از قیمت کتاب های درسی می پرداختند در این شیوه فقط قیمت پشت جلد را می پردازند.
مشکلات توزیع از طریق سامانه
نیکروش در پایان به برخی مشکلات توزیع از طریق سامانه نیز اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات این بود که برخی اولیا آشنایی یا دسترسی به اینترنت نداشتند ولی مهم ترین مشکل ما جا به جایی دانشآموزان بود. این جا به جایی اگر در یک منطقه و حتی یک استان انجام می شد قابل حل بود ولی مشکل وقتی بود که دانشآموز از استانی به استان دیگر جا به جا میشد. البته راه هایی برای رفع این مشکل در برنامه جدید لحاظ شده است و ما امیدواریم در سال آینده چنین مشکلاتی نداشته باشیم.
روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی
وزارت آموزش و پرورش
21/10/1394