چهارشنبه 25 مهر 1397

ساها؛ «سامانه آزمایشگاه های همکار آزاد» دانشگاه آزاد

هدف از راه اندازی سامانه ساها استفاده از ظرفیت های موجود واحدهای دانشگاهی و تامین بخشی از هزینه های جاری دانشگاه از طریق تجاری سازی در بخش آزمایشگاه ها و کارگاه ها است. تعامل با شبکه های آزمایشگاهی دولتی و بخش خصوصی، تاسیس آزمایشگاه های ملی و تنظیم نظام تعرفه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی از دیگر اهداف راه اندازی این سامانه است. چهار وظیفه اصلی نیز برای این اداره کل تعریف شده که عبارتند از صدور مجوز فنی خرید تجهیزات و دستگاه ها، صدور مجوز احتساب هزینه خرید تجهیزات و دستگاه ها از محل بودجه پژوهشی، ارزشیابی و رتبه بندی آزمایشگاه ها و کارگاه ها و برقراری و افزایش حق فنی کارکنان این بخش ها.

اداره کل توسعه و پشتیبانی شبکه های آزمایشگاهی تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی همچنین اداره تجهیز آزمایشگاه ها و صدور مجوز فنی و اداره شبکه آزمایشگاه ها و کارگاه های همکار را در زیرمجموعه خود داراست که اداره اول وظیفه نظارت بر عملکرد آزمایشگاه ها و ارزیابی و رتبه بندی آن ها بر اساس ضوابط و مقررات موجود را بر عهده دارد و وظیفه برنامه ریزی و تدوین روش ها نیز بر عهده اداره دوم است. برای هریک از ادارات شرح مفصلی از وظایف نیز تدوین و ابلاغ شده است.

دکتر حمید میرزاده، رییس دانشگاه آزاد اسلامی، ساها را گنجینه ای علمی و پژوهشی برای کشور توصیف کرده است، سامانه ای که در حال حاضر دارای بیش از 11هزار کارگاه و آزمایشگاه و بیش از 138 هزار دستگاه و تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی است و امروز علاوه بر این که بخش عمده ای از نیازهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی کشور را برطرف کرده است، ظرفیت ارائه خدمات به کشورهای مختلف را نیز دارد.

میرزاده با توصیف طرح ساها به یک آزمایشگاه ملی گفته است: «امکان دسترسی برای تمامی پژوهشگران و دانشجویان کشور در سامانه ساها فراهم شده است. خوشبختانه وزارت علوم و معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری نیز برای مشارکت در این طرح اعلام آمادگی کرده اند که اتفاق مبارکی برای کل کشور محسوب می شود. از سوی دیگر یکپارچه سازی آزمایشگاه های دانشگاه آزاد اسلامی باعث شد تا از خرید موازی تجهیزات آزمایشگاهی و در نتیجه خروج ارز از کشور جلوگیری شود.»

دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی، معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی که از فروردین ماه 94 با حکم دکتر میرزاده، ریاست کمیته مرکزی ساها را بر عهده گرفته است، « ارائه خدمات آزمایشگاهی پیشرفته به استادان، دانشجویان و پژوهشگران سراسر کشور، شبکه سازی، ايجاد و توسعه سامانه آزمایشگاه ‌های همکار آزاد در سطح استانی و سراسری و افزایش قابلیت پاسخ گویی به نیاز‌های دولت، صنعت و جامعه از جمله ویژگی‌های سامانه آزمایشگاه ‌های همکار آزاد در دانشگاه آزاد اسلامی» می داند. به گفته او «استانداردسازی آزمایشگاه ‌ها و کارگاه ‌ها مطابق با استاندارد‌ های بین‌المللی، تلاش برای تبدیل آزمایشگاه‌ های عضو سامانه به آزمایشگاه‌ های همکار استاندارد و بسترسازی و حمایت از تولیدات واحد‌های دانشگاهی در زمینه تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی از جمله دیگر قابلیت‌های این سامانه است.»

استفاده از ساها محدودیتی ندارد

دکتر علیرضا ایرانبخش مدیرکل دفتر توسعه شبکه‌های آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی نیز می گوید: « این سامانه زمینه لازم برای دسترسی همه محققان اعم از اساتید، دانشجویان و پژوهشگران به مجموعه امکانات عظیم خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی را فراهم می کند.»

به گفته او، سامانه آزمایشگاه های همکار آزاد می تواند با تکیه بر مجموعه ی امکانات پیشرفته موجود کارشناسانی خبره، کارآمد و به روز و سازمانی چابک و آگاه به تمام جوانب امور و با یک نگرش تغییر یافته فرهنگی، اقدام به ارائه خدمات به مشتریان اعم از بخش خصوصی، دولتی و افراد حقیقی کند. که این خود می تواند اولین گام در جهت تولید ثروت از علم باشد.

دكتر ایرانبخش گفت: سامانه ساها اولین گام در جهت ایجاد منابع غیرشهریه برای واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامي است و همان طور که می دانید در سال 94 کلیه واحدها باید 16 درصد ار منابع خود را از محل غیر شهریه تامین کنند که این سامانه یکی از راحت ترین و قابل اجراترین گام در این زمینه است البته این موضوع هم ‌زمان با پیشرفت‌های تکنیکی نیاز به فرهنگ‌سازی دارد که بهره‌برداری از این پرتال را بالا ببرد.

مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی

1394/11/25

بازديد کل : 2410751 نفر   - 416781 ip   بازديد امروز : 350 نفر   - 45 ip   بازديد ديروز : 505 نفر   - 211 ip   آنلاين : 9 نفر