سه شنبه 27 آذر 1397

حل مشکل کمبود استادان راهنما برای هدایت پایان نامه ها در دانشگاه آزاد

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی از بررسی و تدابیر این دانشگاه برای حل مشکل کمبود اعضای هیات علمی برای راهنمایی پایان نامه و رساله مقاطع تحصیلات تکمیلی خبر داد.

به گزارش مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با بیان این که یکی از مشکلات دانشجویان در برخی از رشته ها بحث کمبود استاد راهنما، برای راهنمایی پایان نامه های دوره دکترا و ارشد است، گفت: یکی از راه حل هایی که بررسی و به هیات رییسه دانشگاه نیز ارجاع شده این است که با توجه به بخشنامه اخیر وزارت علوم می توان دوره کارشناسی ارشد را به صورت آموزش محور یعنی بدون ارائه پایان نامه برگزار کرد.

وی افزود: اما این نگرانی وجود دارد که اگر شیوه آموزش محور اجرایی شود، میزان تولیدات علمی و انتشار مقالات کاهش پیدا کند. به همین خاطر برای این که بدانیم میزان برون داد علمی پایان نامه های دانشجویی در سطح کارشناسی ارشد چقدر است، بخشنامه ای به دانشگاه ها ابلاغ و از آن ها خواستیم تا میزان انتشار مقالات دانشجویانی که از سال 91 به بعد از پایان نامه های خود دفاع کرده اند، ارائه شود.

دکتر واشقانی فراهانی ادامه داد: بنابراین منتظر نتایج دانشگاه ها از نظر میزان برون داد انتشار مقالات هستیم تا بتوانیم بر اساس آمار و اطلاعات موجود دراین باره تصمیم گیری کنیم.

وی درباره دیگر تدابیر اندیشیده شده برای حل مشکل کمبود استاد راهنما گفت: راه حل دیگر جذب اعضای هیات علمی است که یکی از سیاست های اصلی دانشگاه به شمار رفته و دکتر میرزاده رياست دانشگاه آزاد اسلامي نیز بر آن بسیار تاکید دارند، بر این اساس تمامی واحدها باید نسبت به اصلاح شاخص نسبت اعضای هیات علمی استادیار به بالا به دانشجو اقدام کنند.

دکتر واشقانی فراهانی با بیان این که راه حل دیگر استفاده از ظرفیت اعضای هیات علمی سایر واحدهاست گفت: در آیین نامه ای که شهریورماه سال 93 ابلاغ کردیم، پیش بینی شده که از اعضای هیات علمی تمام وقت واحدهای بسیار متوسط و کوچک که دارای ظرفیت هستند نیز می توان استفاده کرد. برای این منظور سامانه ای در دست تهیه است که در آن ظرفیت اعضای هیات علمی واحدها مشخص شده است. البته هدف ما این است که یک سامانه جامع در مورد مشخصات اعضای هیات علمی تمامی واحدها تهیه کنیم.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی خاطر نشان کرد: مشکل اصلی این است که واحدها به بخشنامه ها توجه نمی کنند. نکته دیگر که در همین بخشنامه به آن اشاره شده است، استفاده از اعضای هیات علمی دیگر دانشگاه هاست. به اعتقاد من تعامل کافی میان واحدهای ما با دیگر دانشگاه ها وجود ندارد که این یک نقص به شمار می رود.

وی ادامه داد: ظرفیت دیگری که برای جبران کمبود اساتید راهنما در دوره کارشناسی ارشد می توان از آن بهره برد استفاده از اعضای هیات علمی گرایش های مختلف یک رشته است. به عنوان مثال در رشته مدیریت که دارای گرایش های مختلف است، می توان از اعضای هیات علمی گروه های مشابه در راهنمایی پایان نامه دوره کارشناسی ارشد استفاده کرد.

وی درباره مهم ترین دلایل عدم جذب بودجه پژوهشی در واحدها گفت: معتقدم بزرگترین مانع در جذب بودجه پژوهشی نداشتن برنامه است. این در حالی است که دانشگاه های دولتی که 15 درصد از منابع مالی خود را به امر پژوهش اختصاص می دهند باز هم اعضای هیات علمی گلایه می کنند که این میزان کافی نیست. اما در دانشگاه آزاد اسلامی 5 درصد بودجه از منابع شهریه واحدها را هم نمی توانند جذب کنند.

دکتر واشقانی فراهانی با تاکید بر این که تعداد کمتری از اعضای هیات علمی ما تمایل دارند بر اساس برنامه پژوهشی خود حرکت کنند، گفت: برای سال 95 باید تمام واحدها برنامه خود را براساس اعتباراتی که هر ردیف پژوهشی دارد، ارائه کنند.

مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی

1394/11/20

بازديد کل : 2480128 نفر   - 434922 ip   بازديد امروز : 733 نفر   - 307 ip   بازديد ديروز : 1061 نفر   - 401 ip   آنلاين : 4 نفر