کتاب دیجیتالی، کتابخانه دیجیتالی کتاب چاپی و کتاب دیجیتالی در حال حاضر، به عناصر اصلی خدمت به جامعهی فرهنگی جهانی تبدیل شدهاند. از روند دیجیتالی کردن کتاب، در درجهی اول کاربرانی که امکان استفاده از کتابخانههای دیجیتالی را دارند، سود میبرند.
گسترش بازار کتاب دیجیتالی تنها به سود ناشران و صنعت نشر کتاب نیست. کتابخوانان دیجیتالی نیز از توسعهی این بخش بهرهمند میشوند. به ویژه هنگامی که بتوانند با کمک دستگاههای خوانش الکترونیکی به منابع نادر جهانی دست یابند. کتابخانهی دیجیتالی سازمان آموزشی یونسکو، یکی از این منابع بینظیر است. این کتابخانه روز ۲۱ آوریل سال ۲۰۰۹ گشایش یافت. کاربران علاقمند در سراسر جهان میتوانند از طریق فضای مجازی اینترنت از این گنجینهی فرهنگ بشری استفاده کنند.
کتابخانه دیجیتالی یونسکو مجموعهای است از نسخههای بسیار با ارزش و نادر، از خطاطیهای قدیمی چینی و فارسی تا عکاسیهای اخیر امریکای لاتین. این کتابخانه، سومین کتابخانه دیجیتالی دنیا پس از کتاب جستجوی گوگل و کتابخانه دیجیتالی اتحادیهی اروپا با نام “یوروپینا“ست.کتابخانه دیجیتالی یونسکو به هفت زبان عربی، چینی، انگلیسی، فرانسوی، پرتغالی، روسی و اسپانیایی در دسترس همگان است.
پروژه کتابخانه دیجیتالی یونسکو با همکاری ۳۲ سازمان، تحت سرپرستی کتابخانه کنگرهی آمریکا - بزرگترین کتابخانهی دنیا - به انجام رسیده است. ۲۶ کارمند از ۱۹ کشور به اضافهی کتابخانههای ملی مصر، عراق و مکزیک در برپایی این کتابخانه شرکت داشتهاند. مؤسسات فرهنگی در همهی کشورهای جهان، از برزیل تا بریتانیا، چین، مصر، فرانسه، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا از جمله همکاران این پروژه هستند.
دومیلیون اثر دیجیتالی در اروپا
کتابخانهی اینترنتی اروپا، یکی دیگر از کتابخانههای دیجیتالی است که در بیستم نوامبر سال ۲۰۰۸ راهاندازی شد. در این کتابخانهی دیجیتالی مجانی دو میلیون کتاب، تابلوی نقاشی، عکس، موسیقی و فیلم نگهداری میشود. از مونالیزای داوینچی گرفته تا نوار شانسونهای بهیادماندنی ژاگ برل فرانسوی.
|